Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije

Mihailo Ostojić ; Veterinarski i mlekarski institut, Beograd
Dragoljub Gavarić


Puni tekst: hrvatski pdf 929 Kb

verzije

str. 16-22

preuzimanja: 586

citiraj


Sažetak

Primjena ultrafiltracije mlijeka u izradi sireva postiže sve zapaženije rezultate. Zato je ona predmet mnogih ispitivanja i utvrđivanja prednosti koje sa sobom donosi. U ovom radu je ispitivan različit sadržaj i međusobni odnos pojedinih proteinskih frakcija kod sireva različite vrste, različitog stepena zrelosti, različitog načina skladištenja i pakovanja. Ispitivani su bijeli meki sir, somborski sir, vrsta polutvrdog sira i topljeni i dr., proizvedeni procesima ultrafiltracije. Utvrđeno je da se u relativnim i apsolutnim odnosima poboljšava biološka vrijednost sireva, zbog povećanog sadržaja proteina surutke.

Ključne riječi

sir; ultrafiltracija; proteinski sastav

Hrčak ID:

108697

URI

https://hrcak.srce.hr/108697

Datum izdavanja:

4.1.1986.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.140 *