Izvorni znanstveni članak
Proteinski sastav nekih vrsta sireva dobivenih procesima ultrafiltracije
Mihailo Ostojić
; Veterinarski i mlekarski institut, Beograd
Dragoljub Gavarić
Sažetak
Primjena ultrafiltracije mlijeka u izradi sireva postiže sve zapaženije rezultate. Zato je ona predmet mnogih ispitivanja i utvrđivanja prednosti koje sa sobom donosi. U ovom radu je ispitivan različit sadržaj i međusobni odnos pojedinih proteinskih frakcija kod sireva različite vrste, različitog stepena zrelosti, različitog načina skladištenja i pakovanja. Ispitivani su bijeli meki sir, somborski sir, vrsta polutvrdog sira i topljeni i dr., proizvedeni procesima ultrafiltracije. Utvrđeno je da se u relativnim i apsolutnim odnosima poboljšava biološka vrijednost sireva, zbog povećanog sadržaja proteina surutke.
Ključne riječi
sir; ultrafiltracija; proteinski sastav
Hrčak ID:
108697
URI
Datum izdavanja:
4.1.1986.
Posjeta: 1.643 *