Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Selektivno izdvajanje bakterije Vibrio cholerae iz okoliša na osnovi razlike u brzini rasta u odnosu na vrstu Vibrio metschnikovii.

Vladimir Muić ; Croatian National Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Mate Ljubičić ; Croatian National Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Ivan Vodopija ; Zagreb Public Health Institute, Zagreb, Croatia
Vladimir Mayer ; Croatian National Institute of Public Health, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski html 36 Kb

str. 125-134

preuzimanja: 286

citiraj


Sažetak

Iistraživane su različite kombinacije uvjeta rasta i sastava peptonske vode, kao osnovnog tekućeg medija za razmnožavanje bakterija Vibrio cholerae i Vibrio metschnikovii obzirom na pH, ionsku jakost, te temperaturu i vrijeme inkubacije sa svrhom da se utvrde značajke koje najviše pridonose razlikama u rastu spomenutih mikroorganizama. Svrha je bila odvojiti dvije navedene bakterijske vrste, tj. odrediti kombinaciju uvjeta kultivacije (obzirom na gore navedene pokazatelje) koja bi omogućila selektivno razmnožavanje V. cholerae (ljudskog i životinjskog patogena) uz supresiju rasta V. metschnikovii. Ovaj potonji vibrio pravi smetnje pri vizuelnoj identifikaciji V. cholerae iz okolišnih i životinjskih uzoraka za analizu - pri upotrebi standardnog krutog selektivnog TCBS medija za kultivaciju. Preliminarna provjera mogućih metoda (tj. novih kombinacija gore navedenih uvjeta kultivacije i svojstava medija za kultivaciju) u dnevnoj rutini (u našem slučaju pri bakteriološkoj analizi otpadnih voda) je pokazala da bi kombinacija uvjeta za kultivaciju koja uključuje produženje inkubacije na 22 sata pri povišenoj temperaturi od 41 °C mogla omogućiti brzu i jednostavnu izolaciju V. cholerae, pri čemu bi njegova definitivna identifikacija i kvantifikacija mogla biti obavljena već i vizuelno.

Ključne riječi

selektivno izdvajanje; Vibrio cholerae; Vibrio metschnikovii

Hrčak ID:

109097

URI

https://hrcak.srce.hr/109097

Datum izdavanja:

23.6.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.054 *