Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Poboljšanje proizvodnje fruktanohidrolaze dodatkom estera šečera pri uzgoju Aspergillus niger SL-09

Wei-Guo Zhang ; The Key Laboratory of Industrial Biotechnology, Ministry of Education, Southern Yangtze University,
Xiang-Yang Ge ; The Key Laboratory of Industrial Biotechnology, Ministry of Education, Southern Yangtze University,


Puni tekst: engleski pdf 89 Kb

str. 59-64

preuzimanja: 327

citiraj


Sažetak

Ispitan je utjecaj izvora ugljika i dušika te dodatak estera šećera na proizvodnju fruktanohidrolaze s pomoću Aspergillus niger SL-09. Proizvodnja enzima mijenjala se ovisno o izvoru ugljika, ali se enzimska aktivnost dramatično povećala dodavanjem estera šećera S-770 (ester masne kiseline) u podlogu. Učinak estera šećera na proizvodnju enzima ispitan je na molekularnoj razini, pa je utvrđeno da on aktivira transkripciju. Sastav podloge za proizvodnju fruktanohidrolaze optimiran je metodom odzivnih površina, a enzimska se aktivnost povećala više od 7 puta u usporedbi s proizvodnjom na osnovnoj podlozi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109756

URI

https://hrcak.srce.hr/109756

Datum izdavanja:

15.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 783 *