Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj genotipskih rodova, starosti pri klanju i spola na sastav mesa kunića

Tomaž Polak ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology,
Lea Gašperlin ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology,
Alenka Rajar ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology,
Božidar Žlender ; University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Department of Food Science and Technology,


Puni tekst: engleski pdf 185 Kb

str. 65-73

preuzimanja: 625

citiraj


Sažetak

Ispitan je kemijski sastav (voda, proteini, pepeo, intramuskularna mast, kolesterol, sastav masnih kiselina), senzorska svojstva te instrumentalno mjerene vrijednosti (boja i tekstura) tkiva nemasnog mesa kunića. Meso je potjecalo od tri različita roda genotipa SIKA (genotip A – ženska loza, C – muška loza, AC – hibridna loza oca i majke), a životinje oba spola pri klanju su bile stare 93 i 105 dana. Kunići su hranjeni komercijalnom hranom ad libitum. Od 36 životinja skupljeni su leđni mišići (m. longissimus lumborum), zatim mišići s trbušne stijenke i stražnjih nogu. Meso kunića prosječno sadržava 71,5 % vode, 22,0 % proteina, 1,17 % pepela, 5,4 % intramuskularne masti, 67,6 mg kolesterola/100 g svježeg mesa, a od masnih kiselina 34,1 % čine mononezasićene, 25,1 % polinezasićene i 40,9 % zasićene masne kiseline. Prema masenom omjeru nezasićenih i zasićenih masnih kiselina (0,62), aterogenog indeksa (0,70), masenog omjera n-6/n-3 (8,1) i količine kolesterola vidi se da se meso kunića može i treba koristiti u uravnoteženoj prehrani. Meso ženki kunića sadržava više intramuskularne masti i kolesterola u usporedbi s mužjacima (5,7 prema 5,2 g intramuskularne masti/100 g; p0,05; 71,5 prema 63,7 mg kolesterola/100 g; p0,01). Genotipskaloza ne utječe na sastav masnih kiselina niti na količinu kolesterola, ali bitno utječe na intramuskularnu mast (A loza 5,0 g/100 g; AC loza 5,9 g/100 g; C loza 5,4 g/ 100 g; p0,05), kao i na vrijednosti prerezivanja vlakana (aparat Instron; A loza 43 N; AC loza 38 N; C loza 42 N; p0,05). Meso 105 dana starih kunića sadržava više intramuskularne masti (5,7 prema 5,2 g/100 g; p0,05), a prema izgledu je tamnije i crvenije (prosudba na osnovi senzorske analize i instrumentalno mjerenih vrijednosti L* i a*; p0,01) u usporedbi s 93 dana starim kunićima.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109757

URI

https://hrcak.srce.hr/109757

Datum izdavanja:

15.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.331 *