Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Korištenje smrvljenih ljuštura morskih račića za proizvodnju hitinaze s pomoću soja Serratia marcescens WF

Jesús E. Mejía-Saulés ; Escuela Nacional de Ciencias Biológicas, Instituto Politécnico Nacional, México DF, México
Krzysztof N. Waliszewski ; Instituto Tecnológico de Veracruz, M.A. de Quevedo 2779, P.O. Box 1380, Veracruz, 91860 México
Miguel A. Garcia ; Instituto Tecnológico de Veracruz, M.A. de Quevedo 2779, P.O. Box 1380, Veracruz, 91860 México
Ramon Cruz-Camarillo ; Escuela Nacional de Ciencias Biológicas, Instituto Politécnico Nacional, México DF, México


Puni tekst: engleski pdf 112 Kb

str. 95-100

preuzimanja: 1.506

citiraj


Sažetak

Od 102 ispitana soja Serratia marcescens, 57 sojeva imalo je hitinaznu aktivnost, a Serratia marcescens WF imao je najveću hitinolitsku aktivnost, pa je odabran za daljnja ispitivanja proizvodnje hitinaze na smrvljenim ljušturama morskih račića. Kinetika proizvodnje hitinaze sa sojem Serratia marcescens ispitana je korištenjem 10–70 g/L smrvljenih ljuštura račića uz temperaturu inkubacije od 28 do 37 °C, pH=6–9 tijekom 24–96 h. Maksimalna proizvodnja hitinaze postignuta je primjenom polinomskoga modela drugoga reda za varijable procesa: 6 % suhih smrvljenih ljuštura, pH=6,5, temperatura 28 °C tijekom fermentacije do 72 h.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109772

URI

https://hrcak.srce.hr/109772

Datum izdavanja:

15.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.136 *