Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Biotehnološka proizvodnja i novija primjena mlijecne kiseline

Young-Jung Wee ; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Jin-Nam Kim ; Department of Material Chemical and Biochemical Engineering, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Hwa-Won Ryu ; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea


Puni tekst: hrvatski pdf 26 Kb

str. 163-172

preuzimanja: 556

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 367 Kb

str. 163-172

preuzimanja: 34.592

citiraj


Sažetak

Mliječna se kiselina upotrebljava u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji te sve više i kao monomer za proizvodnju biorazgradljive (poli)mliječne kiseline. Mliječna se kiselina može proizvesti biotehnološkim procesom ili kemijskom sintezom. U novije se vrijeme sve više koristi biotehnološki postupak zbog zaštite okoliša i ograničene količine petrokemijskih izvora. Na različite načine pokušala se proizvesti mliječna kiselina iz jeftinih sirovina. U ovom su radu prikazani mikroorganizmi i sirovine za proizvodnju mliječne kiseline, njezina biotehnološka proizvodnja te načini primjene, a osobito najnovija istraživanja. Također se raspravlja o mogućnosti i ekonomskoj važnosti primjene mliječne kiseline u budućnosti.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109834

URI

https://hrcak.srce.hr/109834

Datum izdavanja:

15.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 39.962 *