Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja steriliziranih obogaćenih mliječnih napitaka za ishranu djece u industrijskim uvjetima

Marijana Carić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Dragoljub Gavarić
Spasenija Milanović
N. Jakimov
A. Karić
D. Marković


Puni tekst: hrvatski pdf 1.418 Kb

str. 79-88

preuzimanja: 498

citiraj


Sažetak

Nepravilna ishrana bogata mastima i ugljikohidratima, a siromašna u biološki visokovrijednim sastojcima hrane, prisutna je odavno i još uvijek u našoj zemlji. Ova ispitivanja su izvedena sa ciljem dobivanja zdrave hrane na bazi mlijeka za djecu, obogaćene proteinima, vitaminima i mineralnim tvarima. U industrijskim uvjetima su uspješno proizvedeni sterilizirani mliječni napici: mlijeko, čokoladni i karamel napitak, obogaćeni Na-kazeinatom, vitaminom A i željezom. Fizičko-kemijska, mikrobiološka i organoleptička kvaliteta proizvoda je kontrolirana tokom tromjesečnog skladištenja.

Ključne riječi

djeca; ishrana; sterilizirani obogaćeni mliječni napici

Hrčak ID:

109889

URI

https://hrcak.srce.hr/109889

Datum izdavanja:

1.3.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.012 *