Prethodno priopćenje
Proizvodnja mliječne kiseline u pilot-postrojenju uzgojem Lactobacillus sp. RKY2 uporabom kukuruznog ekstrakta kao izvora dušika
Young-Jung Wee
; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Hyang-Ok Kim
; Department of Material Chemical and Biochemical Engineering, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Jong-Sun Yun
; BioHelix, Noan-myeon, Naju, Jeonnam 520-811, Republic of Korea
Hwa-Won Ryu
; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Sažetak
U ovom se istraživanju pokušala odrediti učinkovitost proizvodnje mliječne kiseline uzgojem soja Lactobacillus sp. RKY2 u pilot-postrojenju uporabom kukuruznog ekstrakta kao izvora dušika. Količina mliječne kiseline nakon fermentacije, rast stanica, prinos i produktivnost nisu se bitno promijenili dodatkom čiste glukoze pri povećanju obujma procesa s 2,5 na 30 i 300 L. U svim pokusima udio mliječne kiseline linearno se povećavao s porastom početne koncentracije glukoze. U pokusu s hidrolizatom drva smanjili su se produktivnost mliječne kiseline i rast stanica s povećanjem obujma procesne opreme, zbog toksičnih kemikalija iz hidrolizata. Međutim, u svim je pokusima prinos mliječne kiseline bio veci od 90 % bez obzira na utrošak glukoze. Zaključeno je da je mliječna kiselina uspješno proizvedena u pilot-postrojenju upotrijebljenom u ovom istraživanju.
Ključne riječi
Hrčak ID:
109910
URI
Datum izdavanja:
15.6.2006.
Posjeta: 3.225 *