Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Proizvodnja, pročišćavanje, stabilnost i učinkovitost bakteriocina izoliranih iz prirodno mliječno-kiselo fermentiranog povrća

Vinod Kumar Joshi ; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology
Somesh Sharma ; Fermentation Technology Laboratory, Department of Postharvest Technology
Neerja S. Rana ; Department of Vegetable Crops, Dr. Y. S. Parmar University of Horticulture and Forestry, Nauni, 173230 Solan (H.P.), India


Puni tekst: hrvatski pdf 31 Kb

str. 435-439

preuzimanja: 413

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 83 Kb

str. 435-439

preuzimanja: 2.950

citiraj


Sažetak

Procijenjena je i okarakterizirana antimikrobiološka aktivnost djelomično pročišćenog bakteriocina proizvedenog tijekom prirodne mliječno-kisele fermentacije mrkve, rotkvice i krastavca. Od 10 sojeva, soj CA 44 roda Lactobacillus, izoliran tijekom fermentacije mrkve, proizveo je bakteriocin s maksimalnom antimikrobnom aktivnošću protiv bakterija Escherichia coli, Staphylococcus aureus i Bacillus cereus, iako je bio djelotvorniji protiv E. coli nego protiv druge dvije bakterije. Bakteriocin je bio stabilan do 100 °C, a njegova je aktivnost bila manja nego na 68 °C i potpuno je nestala pri 121 °C. Maksimalna antimikrobna aktivnost održala se pri pH-vrijednosti od 4 do 5, a dodatak papaina imao je negativno djelovanje. Bakteriocin je bio djelotvoran i protiv B. cereus u raznim proizvodima od voća (pulpa, sok i vino), što znači da se može upotrijebiti kao biokonzervans u voćnim proizvodima.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109971

URI

https://hrcak.srce.hr/109971

Datum izdavanja:

15.9.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.271 *