Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izbor kultura s antimikrobnim svojstvima za proizvodnju fermentiranih napitaka

Stojanka Mitić ; Institut za mlekarstvo, Novi Beograd
Stanimirka Videnović
Ranko Jović


Puni tekst: hrvatski pdf 756 Kb

str. 227-232

preuzimanja: 515

citiraj


Sažetak

Za proizvodnju fermentiranih proizvoda upotrebljava se asocijacija sojeva Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, kod kojih nisu dovoljno definirane metabolitske sposobnosti pojedinih sojeva. Danas se koriste čisti sojevi bakterija mliječne kiseline sa poznatim biokemijskim karakteristikama naročito u pogledu brzine stvaranja aciditeta, acetilaldehida, viskoziteta, evolucije aciditeta na niskim temperaturama.

Ključne riječi

fermentirani napici; kulture; antimikrobna svojstva

Hrčak ID:

109993

URI

https://hrcak.srce.hr/109993

Datum izdavanja:

1.8.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.037 *