Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mjere vlasti Nezavisne Države Hrvatske za pripremu i provedbu evakuacije Slavonije i Srijema (jesen 1944. - proljeće 1945.)

Nikica Barić


Puni tekst: hrvatski pdf 316 Kb

str. 157-180

preuzimanja: 656

citiraj


Sažetak

U radu je prikazano kako su vlasti Nezavisne Države Hrvatske (NDH) pripremale i provele evakuaciju Slavonije i dijelova Srijema tijekom posljednjih mjeseci Drugoga svjetskoga rata. Napredovanjem sovjetske Crvene armije i Titovih partizana u jesen 1944. crta istočne europske bojišnice primakla se spomenutim dijelovima NDH. Zbog takvog razvoja stanja vlasti NDH su tijekom posljednjih mjeseci 1944. pripremale, a djelomično i provele evakuaciju Slavonije i dijelova Srijema. Ipak su njemačka vojska i postrojbe NDH zadržale nadzor nad tim područjem do proljeća 1945., pa su konačno povlačenje i evakuacija Slavonije i dijelova Srijema u smjeru Zagreba izvršeni tek tijekom travnja te godine, u posljednjim danima rata. Isto tako u radu su prikazani i dokumenti središnjih vlasti NDH nastali krajem 1944., u kojima su razrađene načelne smjernice provedbe evakuacije pojedinih dijelova njezina teritorija, u slučaju da ona padnu u ruke neprijatelju. Te smjernice odnosile su se na cijelo državno područje, a vidljivo je da je evakuacije Slavonije i Srijema u travnju 1945. djelomično provedena u skladu sa spomenutim smjernicama.

Ključne riječi

Nezavisna Država Hrvatska; Slavonija; Srijem; Velika župa Baranja; Velika župa Livac-Zapolje; Velika župa Posavje; Velika župa Vuka; Glavar građanske uprave za velike župe Vuka; Baranja; Posavje i Livac-Zapolje; Zapovjedništvo skupine oružanih snaga "Istok" (Zapovjedništvo operativnog područja "Istok"); Zapovjedništvo IV. hrvatskog zbora

Hrčak ID:

110090

URI

https://hrcak.srce.hr/110090

Datum izdavanja:

1.10.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.456 *