Izvorni znanstveni članak
Utjecaj rednog broja laktacije na omjer važnih zdravih masnih kiselina u sirovom mlijeku krava holstein pasmine
Luděk Stádník
; Department of Animal Husbandry, Faculty of Agrobiology, Food and Natural Resources, Czech University of Life Sciences Prague, Kamýcká 129, 16521, Prague 6 - Suchdol, Czech Republic
Jaromír Ducháček
Monika Okrouhlá
Martin Ptáček
Jan Beran
Roman Stupka
Lukáš Zita
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi i procijeniti utjecaj rednog broja laktacije na udio pojedinih skupina masnih kiselina, u mlijeku holstein krava tijekom prve faze laktacije, s naglaskom na njihovu potencijalnu važnost za zdravlje potrošača. Ukupno 25 holstein krava, devet prvotelkinja, devet u drugoj, i sedam u trećoj i naknadnim laktacijama, promatrane su i uzorkovane u sedmodnevnim intervalima tijekom prvih 17 tjedana laktacije. Utvrđivan je udio zasićenih (unutar te skupine hiperkolesterolemičnih i hlapivih masnih kiselina) te nezasićenih (unutar te skupine mononezasićenih i polinezasićenih) masnih kiselina u uzorcima mliječne masti (n=425). Utjecaj rednog broja laktacije i negativne energetske bilance, kao i regresija, na tjedne laktacije i omjer masti i proteina procijenjeni su pomoću SAS 9.3. Značajno (P<0,01) manji udio po zdravlje nepovoljnih hiperkolesterolemičnih masnih kiselina utvrđen je u prvotelkinja (-2,67 %) i onih u 3. i naknadnim laktacijama (-2,94 %) u odnosu na krave u drugoj laktaciji, kao i istodobno veći udio po zdravlje povoljnih nezasićenih masnih kiselina (2,07 %, odnosno 3,08 %). Utvrđena veza objašnjava se stresom organizma prouzrokovanim početkom proizvodnje mlijeka i održavanjem te proizvodnje tijekom kasnijih laktacija. Dakle, općenito dulji životni vijek mliječnih krava može utjecati na kvalitetu sirovog mlijeka, osobito s obzirom na sastav masnih kiselina.
Ključne riječi
govedo; dugovječnost; proizvodnja mlijeka; kvaliteta mlijeka; sastav mliječne masti
Hrčak ID:
111097
URI
Datum izdavanja:
25.11.2013.
Posjeta: 2.421 *