Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prepoznaju li potrošači Međimurja svoj autohtoni sir turoš?

Kristijan Valkaj
Marija Cerjak
Samir Kalit orcid id orcid.org/0000-0003-1460-2072 ; Department of Dairy Science, University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ante Rako
William L. Wendorff


Puni tekst: engleski pdf 284 Kb

str. 211-219

preuzimanja: 978

citiraj


Sažetak

Cilj rada je utvrditi razlikuju li i prepoznaju li potrošači s područja Međimurja autohtoni međimurski sir turoš od kvargla i prgice koji se proizvode u susjednim regijama. U radu su prikazana kemijska obilježja, tekstura i mikrobiološka obilježja turoša, kvargla i prgice. Test preferencija je proveden izravnim ispitivanjem 200 ispitanika u dva koraka. Test na slijepo pokazao je da 97 % ispitanika prepoznaje razliku između kušanih uzoraka te da gotovo polovica ispitanika preferira turoš. Značajno veći udio ispitanika preferirao je turoš i u informiranom testu u usporedbi s kvarglom i prgicom. Statistička analiza pokazala je da ne postoje značajne razlike između rezultata potrošačkog testa na slijepo i informiranog testa.

Ključne riječi

turoš; kvargl; prgica; potrošački test na slijepo; informirani potrošački test

Hrčak ID:

111099

URI

https://hrcak.srce.hr/111099

Datum izdavanja:

25.11.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.786 *