Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Upotreba prediktivnih modela za analizu rasta Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 u kravljem, kozjem i sojinom mlijeku

Vedran Slačanac
Mirela Lučan
Jovica Hardi
Kristina Habschied orcid id orcid.org/0000-0001-9404-5688 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology,Department for Food Technology, Kuhačeva 18, 31000 Osijek, Croatia
Vinko Krstanović
Goran Gagula


Puni tekst: engleski pdf 386 Kb

str. 220-227

preuzimanja: 1.388

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je upotrijebiti jedan od prediktivnih modela rasta bakterija za analizu rasta probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 u kravljem, kozjem i sojinom mlijeku. Korišten je Gompertzov model, a prikladnost modela je procijenjena Schnuteovim algoritmom. Osim za analizu rasta Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, Gompertzov model korišten je i za analizu kretanja pH vrijednosti tijekom fermentacije. Eksperimentalni rezultati, kao i vrijednosti kinetičkih parametara, dobiveni u ovom radu, pokazali su da je najveća brzina rasta Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 bila u kozjem mlijeku, a najmanja u sojinom mlijeku. Suprotno u odnosu na rast Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, pH vrijednost opadala je brže u sojinom mlijeku nego u kravljem. Najveći pad pH bio je također u kozjem mlijeku, što potvrđuju rezultati naših prethodnih studija kao i rezultati drugih autora. Gompertzov model pokazao se pogodnim za analizu tijeka i kinetike fermentacije u ove tri vrste mlijeka i može se koristiti za analizu kinetike rasta drugih probiotičkih i starter kultura u mlijeku.

Ključne riječi

brzina rasta bakterija; kinetika fermentacije; modeliranje; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12

Hrčak ID:

111100

URI

https://hrcak.srce.hr/111100

Datum izdavanja:

25.11.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.759 *