Izvorni znanstveni članak
Upotreba prediktivnih modela za analizu rasta Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 u kravljem, kozjem i sojinom mlijeku
Vedran Slačanac
Mirela Lučan
Jovica Hardi
Kristina Habschied
orcid.org/0000-0001-9404-5688
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology,Department for Food Technology, Kuhačeva 18, 31000 Osijek, Croatia
Vinko Krstanović
Goran Gagula
Sažetak
Cilj rada bio je upotrijebiti jedan od prediktivnih modela rasta bakterija za analizu rasta probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 u kravljem, kozjem i sojinom mlijeku. Korišten je Gompertzov model, a prikladnost modela je procijenjena Schnuteovim algoritmom. Osim za analizu rasta Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, Gompertzov model korišten je i za analizu kretanja pH vrijednosti tijekom fermentacije. Eksperimentalni rezultati, kao i vrijednosti kinetičkih parametara, dobiveni u ovom radu, pokazali su da je najveća brzina rasta Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 bila u kozjem mlijeku, a najmanja u sojinom mlijeku. Suprotno u odnosu na rast Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12, pH vrijednost opadala je brže u sojinom mlijeku nego u kravljem. Najveći pad pH bio je također u kozjem mlijeku, što potvrđuju rezultati naših prethodnih studija kao i rezultati drugih autora. Gompertzov model pokazao se pogodnim za analizu tijeka i kinetike fermentacije u ove tri vrste mlijeka i može se koristiti za analizu kinetike rasta drugih probiotičkih i starter kultura u mlijeku.
Ključne riječi
brzina rasta bakterija; kinetika fermentacije; modeliranje; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12
Hrčak ID:
111100
URI
Datum izdavanja:
25.11.2013.
Posjeta: 3.533 *