Izvorni znanstveni članak
Studij rasta viših gljiva Agaricus campestris i Morchella hortensis u submerznoj kulturi pri upotrebi sirutke kao hranjive podloge
Z. Duvnjak
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Erić
G. Tamburašev
Sažetak
S obzirom da klasični izvori proteina neće moći zadovoljiti rastuće potrebe za tim neophodnim sastojcima hrane ispituju se njihovi novi izvori među kojima mikroorganizmi imaju vrlo važno mjesto. U sklopu proučavanja mikroorganizama kao izvora proteina višim gljivama se također pridaje određena pažnja tim više što su se i do sada mnoge vrste gljiva koristile za ishranu. Ranije su gljive uglavnom korištene kao kulinarski specijaliteti dok se danas na njih pomišlja kao na jedan od mogućih izvora proteina i vitamina.
Ključne riječi
sirutka; hranjiva podloga; Agaricus campestris; Morchella hortensis
Hrčak ID:
111309
URI
Datum izdavanja:
1.2.1978.
Posjeta: 1.430 *