Izvorni znanstveni članak
Utjecaj kvalitete sirovog mlijeka na fermentaciju u proizvodnji čvrstog jogurta
Anka Popović-Vranješ
; OOUR "Mljekara" Banja Luka
Sažetak
Kiselo mlijeko je od davnina bilo važna životna namirnica narodima naseljenim na Balkanskom poluotoku. Paralelno sa porastom potrošnje kiselog mlijeka odnosno čvrstog jogurta iz godine u godinu, raste i potreba tržišta za što kvalitetnijim proizvodom. Razumije se da kvalitetan jogurt mora da ima i jednu ujednačenost u karakterističnom ukusu, aromi, konzistenciji, roku upotrebe i dr. Međutim, česta je pojava da čvrsti jogurt nema odgovarajuću kvalitetu naročito u onim periodima kada je potražnja za ovim proizvodom najveća. Razloga za nekvalitetan jogurt može biti više.
Ključne riječi
mlijeko; kvaliteta; čvrsti jogurt
Hrčak ID:
111703
URI
Datum izdavanja:
1.12.1978.
Posjeta: 1.495 *