Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj kvalitete sirovog mlijeka na fermentaciju u proizvodnji čvrstog jogurta

Anka Popović-Vranješ ; OOUR "Mljekara" Banja Luka


Puni tekst: hrvatski pdf 1.194 Kb

str. 266-273

preuzimanja: 660

citiraj


Sažetak

Kiselo mlijeko je od davnina bilo važna životna namirnica narodima naseljenim na Balkanskom poluotoku. Paralelno sa porastom potrošnje kiselog mlijeka odnosno čvrstog jogurta iz godine u godinu, raste i potreba tržišta za što kvalitetnijim proizvodom. Razumije se da kvalitetan jogurt mora da ima i jednu ujednačenost u karakterističnom ukusu, aromi, konzistenciji, roku upotrebe i dr. Međutim, česta je pojava da čvrsti jogurt nema odgovarajuću kvalitetu naročito u onim periodima kada je potražnja za ovim proizvodom najveća. Razloga za nekvalitetan jogurt može biti više.

Ključne riječi

mlijeko; kvaliteta; čvrsti jogurt

Hrčak ID:

111703

URI

https://hrcak.srce.hr/111703

Datum izdavanja:

1.12.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.495 *