Izvorni znanstveni članak
STABILNOST PARAMETARA KVALITETE OZIME PŠENICE U RAZLIČITIM OKOLINSKIM UVJETIMA
Valentina Španić
orcid.org/0000-0002-7684-5419
; Agricultural Institute Osijek, 31 103 Osijek, Croatia
Daniela Horvat
; Agricultural Institute Osijek, 31 103 Osijek, Croatia
Georg Drezner
; Agricultural Institute Osijek, 31 103 Osijek, Croatia
Sažetak
Program oplemenjivanja se usmjerava na visok sadržaj proteina iako općenito postoji negativna korelacija između sadržaja proteina i prinosa. Za dobivanje informacija o reakciji genotipova ozime pšenice u različitim uvjetima okoliša, pokusi su postavljeni sa 18 genotipova ozime pšenice u četiri ponavljanja na četiri lokacije s različitim tipovima tla u dvije sezone. Analizirani su sadržaj proteina, vlažni gluten i sedimentacijska vrijednost brašna. Genotip Divana je imao visoki prosječni sadržaj proteina popraćen visokom pozitivnom interakcijom genotipa i okoline. Genotipovi Golubica, Mihaela i Renata su formirali adaptivnu grupu sa srednje pozitivnom interakcijom. Raspodjela genotipova u AMMI II biplotu otkrila je da je genotip Sana najbliže ishodištu, što pokazuje minimalnu interakciju ovog genotipa s okolinama. Vlažni gluten se kretao od 18,3% (genotip Aida u Požegi 2009) do 39,3% (genotip Golubica u Osijeku 2010.). Najveća sedimentacijska vrijednost zabilježena je na lokaciji Osijek 2010 (genotipovi Renata, Golubica, i Divana). Ispitivani parametri kvalitete (protein, vlažni gluten, sedimentacijska vrijednost) vrlo su usko povezani. Informacije u vezi stabilnosti nekih parametara kvalitete mogu pomoći oplmenjivačima, proizvođačima, mlinarima i pekarima u odabiru odgovarajućih genotipova pšenice, da se dobiju krajnji proizvodi sa željenim osobinama kvalitete, koji bi trebali biti u kombinaciji s dobrim reološkim i agronomskim svojstvima.
Ključne riječi
Hrčak ID:
112682
URI
Datum izdavanja:
25.11.2013.
Posjeta: 1.957 *