Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

STABILNOST PARAMETARA KVALITETE OZIME PŠENICE U RAZLIČITIM OKOLINSKIM UVJETIMA

Valentina Španić orcid id orcid.org/0000-0002-7684-5419 ; Agricultural Institute Osijek, 31 103 Osijek, Croatia
Daniela Horvat ; Agricultural Institute Osijek, 31 103 Osijek, Croatia
Georg Drezner ; Agricultural Institute Osijek, 31 103 Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 905 Kb

str. 77-86

preuzimanja: 514

citiraj


Sažetak

Program oplemenjivanja se usmjerava na visok sadržaj proteina iako općenito postoji negativna korelacija između sadržaja proteina i prinosa. Za dobivanje informacija o reakciji genotipova ozime pšenice u različitim uvjetima okoliša, pokusi su postavljeni sa 18 genotipova ozime pšenice u četiri ponavljanja na četiri lokacije s različitim tipovima tla u dvije sezone. Analizirani su sadržaj proteina, vlažni gluten i sedimentacijska vrijednost brašna. Genotip Divana je imao visoki prosječni sadržaj proteina popraćen visokom pozitivnom interakcijom genotipa i okoline. Genotipovi Golubica, Mihaela i Renata su formirali adaptivnu grupu sa srednje pozitivnom interakcijom. Raspodjela genotipova u AMMI II biplotu otkrila je da je genotip Sana najbliže ishodištu, što pokazuje minimalnu interakciju ovog genotipa s okolinama. Vlažni gluten se kretao od 18,3% (genotip Aida u Požegi 2009) do 39,3% (genotip Golubica u Osijeku 2010.). Najveća sedimentacijska vrijednost zabilježena je na lokaciji Osijek 2010 (genotipovi Renata, Golubica, i Divana). Ispitivani parametri kvalitete (protein, vlažni gluten, sedimentacijska vrijednost) vrlo su usko povezani. Informacije u vezi stabilnosti nekih parametara kvalitete mogu pomoći oplmenjivačima, proizvođačima, mlinarima i pekarima u odabiru odgovarajućih genotipova pšenice, da se dobiju krajnji proizvodi sa željenim osobinama kvalitete, koji bi trebali biti u kombinaciji s dobrim reološkim i agronomskim svojstvima.

Ključne riječi

okolina; pšenica; kvaliteta

Hrčak ID:

112682

URI

https://hrcak.srce.hr/112682

Datum izdavanja:

25.11.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.428 *