Stručni rad
MOGUĆNOSTI UPORABE NOVIJIH BIOTEHNOLOŠKIH DOSTIGNUĆA U UNAPREĐENJU KVALITETE MLIJEKA
Marija Vrdoljak
; Veleučilište „Marko Marulić“ Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska
Miljenko Konjaĉić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Andrijana Kegalj
; Veleučilište „Marko Marulić“ Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska
Ante Madir
; Pršut Voštane d.o.o. Ĉaporice 145, Trilj, Hrvatska
Anita Pamuković
; Veleučilište „Marko Marulić“ Kralja Petra Krešimira IV br. 30, Knin, Hrvatska
Sažetak
Novija biotehnološka dostignuća ušla su u sve segmente animalne proizvodnje, pa tako i u proces proizvodnje mlijeka. Interes uzgajivača je unaprijediti genetsku osnovu i tehnologiju kako bi što učinkovitije proizveli kvalitetno mlijeko i ostvarili primjeren profit. Primjenom biotehnologija otvaraju se mogućnosti pomoću kojih je moguće napraviti korak naprijed u selekciji, unaprijediti genetsku osnovu, te uz kvalitetna grla proizvesti mlijeko koje će po svome sadržaju i po kvaliteti odgovarati točno određenim zahtjevima u proizvodnji određenog tipa i vrste mliječnih proizvoda.
Od biotehnoloških metoda koje se češće koriste su embrio transfer i seksirano sjeme kvalitetnih bikova. Metode se rabe u funkciji unapređenja uzgojnog programa kao i praktične selekcije (unapređenja) stada. U radu je opisana tehnologija embriotransfera, seksiranog sjemena te polimorfizama proteina mlijeka i njihov utjecaj na količinu mlijeka, mliječne masti i proteina kao i na sposobnost mlijeka za preradu.
Ključne riječi
biotehnološka dostignuća; mlijeko; unaprijeđenje
Hrčak ID:
112837
URI
Datum izdavanja:
17.9.2013.
Posjeta: 1.868 *