Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu: prva godina djelovanja

Tomislav Markić orcid id orcid.org/0000-0002-9916-0738 ; Nadbiskupijski pastoralni institut, Kaptol 29a, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 797 Kb

str. 354-361

preuzimanja: 171

citiraj


Sažetak

Povod ovom članku jest prva obljetnica rada Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, koji je 3. listopada 2007. osnovao, a 6. studenoga iste godine svečano otvorio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Prikazana su tri glavna područja rada Instituta: formacija crkvenih službenika i suradnika, koja između ostaloga obuhvaća trajnu formaciju mlađih svećenika, đakonsku pastoralnu godinu, formaciju trajnih đakona te praćenje studenata laika koji se pripremaju za crkvenu službu, zatim obiteljska tematika i na koncu dijalog sa suvremenim svijetom.
Istaknuto je kako se Institut može promatrati kao jedan od plodova nadbiskupijskoga savjetovanja u sklopu pripreme Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Institut je preuzeo provođenje nekih postojećih nadbiskupijskih programa, neki su se počeli provoditi tijekom protekle pastoralne godine, a tek se očekuje planiranje i provođenje mnogih drugih programa iz navedenih područja. Zaključeno je kako Institut, želeći postati instrumentom sinodske obnove Nadbiskupije, po sudjelovanju mnogih i po brojnim događanjima koja se u njemu odvijaju, već sada ima značajnu ulogu u mjesnoj Crkvi i društvu, koja će s vremenom biti sve jača i važnija.

Ključne riječi

Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu, Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije, formacija crkvenih službenika i suradnika, animatori, obitelj, dijalog sa suvremenim svijetom

Hrčak ID:

113147

URI

https://hrcak.srce.hr/113147

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 603 *