Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

MOGUĆNOST UŠTEDE ENERGTJE U PROIZVODNJI PŠENICE RACIONALNOM ORGANIZACIJOM RADA I SREDSTAVA

Marko Matić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Mostar, BIH


Puni tekst: hrvatski pdf 980 Kb

str. 41-48

preuzimanja: 270

citiraj


Sažetak

U ovom radu autor analizira potrošnju energije u proizvodnji pšenice koja je sadržana u živom ljudskom radu, pogonskom gorivu i energiji prenesenoj putem mehanizacije. Na bazi analize organizacije rada i sredstava pri izvršavanju pojedinih radnih procesa u proizvodnji pšenice, autor otkriva mogućnosti smanjenja potrošnje i predlaže racionalan utrošak energije. Kao rezultat racionalne organizacije rada i sredstava u proizvodnji pšenice smanjuje se utrošak energije za 2.220,16 MJ/ha ili 45,78% u odnosu na neracionalnu organizaciju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

115190

URI

https://hrcak.srce.hr/115190

Datum izdavanja:

15.5.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 757 *