Izvorni znanstveni članak
Kvaliteta naših konzumnih mlijeka
Dimitrije Sabadoš
; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Branka Rajšić
Sažetak
Za razliku od "mlijeka" (čl. 13 Pravilnika - lit. 1), tj. sirovog kravljeg mlijeka ili proizvoda poljoprivrednog dijela agroindustrijskog kompleksa, proizvod koji zanima potrošača, njegove predstavnike i zaštitnike, ne manje i proizvođače, jeste pasterizirano i sterilizirano mlijeko (čl. 15. i 17. Pravilnika - 1) ili ono mlijeko koje naš narod posredovanjem mljekarske industrije dobiva i troši, tj. konzumno mlijeko. Pojednostavljeni nazivi ovih skupina proizvoda različitih porijekla, uopćeni u širokom pojmu mlijeko, poravnavaju razlike, brišu individualitet različitih i sirovih i obrađenih mlijeka, koja inače po kvaliteti odgovaraju "najnužnijim" uvjetima propisanim u čl. 1. Pravilnika (1).
Ključne riječi
Hrčak ID:
115307
URI
Datum izdavanja:
1.3.1979.
Posjeta: 1.371 *