Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta naših konzumnih mlijeka

Dimitrije Sabadoš ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Branka Rajšić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.103 Kb

str. 50-56

preuzimanja: 702

citiraj


Sažetak

Za razliku od "mlijeka" (čl. 13 Pravilnika - lit. 1), tj. sirovog kravljeg mlijeka ili proizvoda poljoprivrednog dijela agroindustrijskog kompleksa, proizvod koji zanima potrošača, njegove predstavnike i zaštitnike, ne manje i proizvođače, jeste pasterizirano i sterilizirano mlijeko (čl. 15. i 17. Pravilnika - 1) ili ono mlijeko koje naš narod posredovanjem mljekarske industrije dobiva i troši, tj. konzumno mlijeko. Pojednostavljeni nazivi ovih skupina proizvoda različitih porijekla, uopćeni u širokom pojmu mlijeko, poravnavaju razlike, brišu individualitet različitih i sirovih i obrađenih mlijeka, koja inače po kvaliteti odgovaraju "najnužnijim" uvjetima propisanim u čl. 1. Pravilnika (1).

Ključne riječi

konzumno mlijeko; kvaliteta

Hrčak ID:

115307

URI

https://hrcak.srce.hr/115307

Datum izdavanja:

1.3.1979.

Posjeta: 1.371 *