Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj različitih količina mliječnog praha na kvalitetu jogurta

Ružica Todorić ; RO "Novosadska mlekara", Novi Sad
Dubravka Bajić


Puni tekst: hrvatski pdf 669 Kb

str. 156-161

preuzimanja: 425

citiraj


Sažetak

Proizvodnja jogurta zauzima veoma značajno mjesto u industrijskoj proizvodnji mliječnih proizvoda kako u svijetu, tako i u nas. Potrošnja ovog proizvoda je u stalnom porastu, a usporedo s ovim primjećuju se i povećani zahtjevi na njegovu kvalitetu. Kao jedna od veoma važnih komponenata kvalitete, pored ostalih je i konzistencija proizvoda. Veoma često, bilo kao posljedica manjeg sadržaja suhe tvari u mlijeku, ili nekog drugog faktora, u tehnološkom procesu izrade, ne uspijeva se u industrijskoj proizvodnji postići željena i zadovoljavajuća konzistencija, pa se proizvođači najčešće odlučuju ovaj nedostatak u kvalitetu eliminirati dodatkom punomasnog ili obranog mliječnog praha.

Ključne riječi

jogurt; kvaliteta; mliječni prah

Hrčak ID:

115521

URI

https://hrcak.srce.hr/115521

Datum izdavanja:

1.7.1979.

Posjeta: 945 *