Izvorni znanstveni članak
Ispitivanje tehnološke kvalitete ovčjeg mlijeka
Natalija Dozet
; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac
Sažetak
Ovčje mlijeko, veoma bogato hranjivim komponentama, proizvodi se najvećim dijelom u brdsko-planinskom području naše zemlje. Upotrebljava se skoro isključivo za preradu u sireve i druge mliječne proizvode. Ispitivanje ovčjeg mlijeka omogućava bolje upoznavanje ne samo hranidbene i kvalitetne vrijednosti, nego i tehnoloških svojstava kod prerade u sir. Tehnološko svojstvo ovčjeg mlijeka je u procesima prerade od neobičnog značaja, jer omogućava bolju proizvodnju i postizanje kvaliteta gotovog proizvoda.
Ključne riječi
ovčje mlijeko; tehnološka kvaliteta
Hrčak ID:
115525
URI
Datum izdavanja:
1.8.1979.
Posjeta: 1.420 *