Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje tehnološke kvalitete ovčjeg mlijeka

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac


Puni tekst: hrvatski pdf 910 Kb

str. 175-182

preuzimanja: 511

citiraj


Sažetak

Ovčje mlijeko, veoma bogato hranjivim komponentama, proizvodi se najvećim dijelom u brdsko-planinskom području naše zemlje. Upotrebljava se skoro isključivo za preradu u sireve i druge mliječne proizvode. Ispitivanje ovčjeg mlijeka omogućava bolje upoznavanje ne samo hranidbene i kvalitetne vrijednosti, nego i tehnoloških svojstava kod prerade u sir. Tehnološko svojstvo ovčjeg mlijeka je u procesima prerade od neobičnog značaja, jer omogućava bolju proizvodnju i postizanje kvaliteta gotovog proizvoda.

Ključne riječi

ovčje mlijeko; tehnološka kvaliteta

Hrčak ID:

115525

URI

https://hrcak.srce.hr/115525

Datum izdavanja:

1.8.1979.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.420 *