Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Količina salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom

Vanja Vučićević-Boras
Berislav Topić
Renata Zadro
Ana Stavljenić-Rukavina


Puni tekst: hrvatski pdf 70 Kb

str. 205-210

preuzimanja: 728

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 61 Kb

str. 211-214

preuzimanja: 1.354

citiraj


Sažetak

Nedavne studije izvješćuju o povezanosti između sindroma pečenja usta te količine i sastava sline. Svrha našeg ispitivanja bila je ustanoviti količinu salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u nestimuliranoj i stimuliranoj ukupnoj slini bolesnika sa sindromom pečenja usta (SPU) i kserostomijom. Uzorci sline dobiveni su sijalometrijom. Salivarni IgA je određen radijalnom imunodifuzijom po Manziniju, količina lizozima po metodi Osserman i Lowlor, a magnezij je određen atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom. Količina sIgA i lizozima bila je znatno snižena u stimuliranoj ukupnoj slini bolesnika sa SPU i kserostomijom u usporedbi s nestimuliranom (p<0,001). Količina magnezija nije se mijenjala s obzirom na stimulaciju sline. Rezultati našeg ispitivanja pokazuju da količina sline ima utjecaja na sastav sline te da zajedno mogu biti jedan od mnogobrojnih etioloških čimbenika u nastanku simptoma sindroma pečenja usta.

Ključne riječi

sindrom pečenja usta; količina i sastav sline

Hrčak ID:

11162

URI

https://hrcak.srce.hr/11162

Datum izdavanja:

15.6.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.348 *