Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Oralno kirurški zahvati u bolesnika s prirođenim koagulopatijama

Pavel Kobler ; Zavod za oralnu kirurgiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu
Perica Ficović ; Centar za hemofiliju i Zavod za kliničko laboratorijsku diagnostiku, Kliničkog bolničkog centra Rebro, Zagreb
Goran Knežević ; Zavod za oralnu kirurgiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu
Zvonimir Grgić ; Centar za hemofiliju i Zavod za kliničko laboratorijsku diagnostiku, Kliničkog bolničkog centra Rebro, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 6.458 Kb

str. 65-72

preuzimanja: 673

citiraj


Sažetak

Autori prikazuju skupinu koagulopata , pretežno hemofiličara , koji su u sedmogodišnjem razdoblju liječenj u Klinici za kirurgiju čeljusti, lica 'i usta u Zagrebu, zbog potrebnih oralno kirurških zahvata.
U dogovoru s koagulacionistom iz Centra za hemofiliju određena je premedikacija i liječenje nakon zahvata. Od 33 bolesnika naknadno krvarenje javilo se u tri slučaja, u jednom slučaju razvio se apsces, a u jednom slučaju bolesniku je prokrvario čir na dvanaestercu.
Autori zaključuju da koagulopati dolaze u stomatološke ambulante sa
zapuštenim i nesanironim zubima, jer kod stomatologa postoji neopravdan strah od rada u ustima takvih bolesnika, pa ne preostaje drugo već da se izvrći ekstrakcija, alveotomija , incizija , apikotomija ili neki drugi kirurški zahvat. Veća briga za te bolesnike u smislu poboljšanja preventive i liječenja karioznih zubi smanjila bi potrebu za takvim zahvatima.

Ključne riječi

koagulopatije; oralno kirurški zahvati

Hrčak ID:

116745

URI

https://hrcak.srce.hr/116745

Datum izdavanja:

15.3.1983.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.287 *