Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

HPV cjepivo – nepotrebno, beskorisno, štetno - Kako je suvišan medicinski postupak uveden u zdravstvene sustave širom svijeta

Lidija Gajski


Puni tekst: hrvatski pdf 125 Kb

str. 113-127

preuzimanja: 3.402

citiraj


Sažetak

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) medicinski je postupak koji se od 2006. godine uvodi u zdravstvene sustave širom svijeta. U Hrvatskoj ga nadležne institucije zasad nisu uvrstile u obvezni program cijepljenja, no proizvođači i njihovi pomagači lobiraju za to. HPV i cjepivo česta su tema profesionalne medicinske edukacije, a vrlo su prisutni i u javnom prostoru. U njihovoj promidžbi koristi se čitav niz marketinških tehnika, a sadržaj obiluje dezinformacijama i manipulacijom. Jedna od najčešćih tvrdnji ili insinuacija je ta da HPV cjepivo sprječava rak materničnog vrata, odnosno da štiti od njega.
Nepristrana analiza znanstvenih nalaza ukazuje na to da je HPV cjepivo nepotrebno, nedjelotvorno i nerijetko škodljivo. Medicinska struka i zdravstvena politika trebale bi se osloniti na metodološki valjana i neovisna istraživanja i, usprkos političkom pritisku izvana, ovaj postupak proglasiti nepotrebnim i isključiti ga iz medicinske prakse.

Ključne riječi

humani papiloma virus (HPV), HPV cjepivo, HPV kampanja, farmaceutski marketing, ECCA

Hrčak ID:

118548

URI

https://hrcak.srce.hr/118548

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.025 *