Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Štovanje svete Apolonije u tradiciji franjevačkog reda Provincije sv. Ćirila i Metoda

Dora Najžar-Flegar
Silvana Jukić
Emin Neziri
Irina Filipović-Zore
Ivana Miletić


Puni tekst: hrvatski pdf 382 Kb

str. 355-360

preuzimanja: 846

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 57 Kb

str. 361-363

preuzimanja: 727

citiraj


Sažetak

Svrha rada bila je istražiti gdje je i kako u Franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda na području Hrvatske zastupljena ikonografija i štovanje sv. Apolonije, zaštitnice stomatološke struke.
Istraživanje je obuhvatilo trideset samostana i župa s pomoću upitnika, elektronske komunikacije i izložbe "Mir i dobro" u Zagrebu, a građa je obrađena tablično i fotodokumentacijom. Devet oltarnih kipova i jedna oltarna slika sv. Apolonije nalazi se u devet (30%) istraživanjem obuhvaćenih franjevačkih crkava, i to većinom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, što je posljedica društvenopolitičkog i organizacijskog utjecaja Srednje Europe na naše krajeve.
Lik svete Apolonije ikonografijom je usklađen s osebujnom ikonografijom rimokatoločke crkve uz elemente lokalnog utjecaja na oblikovanje skulpture. Skulpture su načinjene u drvu, polikromirane su i pozlaćene, visine 100 do 184 cm, a jedna slika je ulje na platnu 254x142 cm. Svi likovi svete Apolonije smješteni su na oltarima, što pokazuje da je ta svetica vrlo cijenjena i njezino je štovanje trajno ukorijenjeno u duhovnu tradiciju franjevačkog reda.

Ključne riječi

sv. Apolonija; franjevački red; Hrvatska

Hrčak ID:

11457

URI

https://hrcak.srce.hr/11457

Datum izdavanja:

15.12.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.347 *