Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kraniofacijalne posebnosti južnodalmatinske populacije

Zdenka Radović
Želimir Muretić
Vera Nemirovskij
Vesna Gaži-Čoklica


Puni tekst: hrvatski pdf 78 Kb

str. 391-398

preuzimanja: 612

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 64 Kb

str. 399-403

preuzimanja: 710

citiraj


Sažetak

Svrha istraživanja bila je utvrditi srednje vrijednosti odabranih kraniofacijalnih i gnatometrijskih parametara te procjeniti raspodjelu osnovnih kraniofacijalnih tipova u ispitanika južnodalmatinske regije. Temeljem usporedbe s komparabilnim uzorkom ispitanika sjeverne Hrvatske, valjalo je registrirati njihove eventualne posebnosti.
Istraživanje je provedeno na 100 ispitanika obaju spolova u dobi između 18 i 30 godina iz južnodalmatinske regije. Za usporedbu rezultata poslužili su nalazi 200 po spolu i dobi homolognih ispitanika iz sjeverne Hrvatske. Uvriježenim antropometrijskim postupkom izmjereno je 12 varijabli temeljem kojih su izračunani indeksi glave, lica, čela i nepca.
Rezultati upućuju na zaključak da u ispitivanoj populaciji prema vrijednostima indeksa glave prevladava mezokefalija, a indeksa lica leptoprozopija, dok je u uzorku sjeverne Hrvatske najčešća brahikefalija i euriprozopija. U ispitanika južnodalmatinske regije srednja vrijednost indeksa čela upućuje na sniženo i šire čelo, a prema indeksu visine nepca dominira visoko nepce.

Ključne riječi

kraniofacijalni indeksi, gnatometrija

Hrčak ID:

11461

URI

https://hrcak.srce.hr/11461

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.901 *