Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Interna resorpcija, terapija i opskrba

Greta Škaljac-Staudt
Marina Katunarić
Marija Ivić-Kardum


Puni tekst: hrvatski pdf 355 Kb

str. 425-430

preuzimanja: 2.797

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 55 Kb

str. 431-433

preuzimanja: 13.703

citiraj


Sažetak

Interna resorpcija je resorpcija dentina koja počinje u pulpnom kavitetu, bilo da je u pulpnoj komorici ili korijenskome kanalu. Autori navode mnoge etiološke čimbenike, ali se slažu da je najčešći uzrok ili infekcija ili trauma. Ti poremećaji iniciraju upalni odgovor u pulpnome tkivu. Poremećajem vaskularizacije može se vidjeti produkcija granulacijskoga tkiva i transformacija makrofagima sličnih stanica iz mezenhimalnoga tkiva u multinuklearne odontoklaste. Stvaranjem odontoklasta, koji nalikuju osteoklastima, resorptivni proces može početi. Resorpcijski proces se dijagnosticira ili prigodom rutinskoga radiografskog snimanja ili ako je resorpcija ekstenzivna te nastaje perforacija. Interna resorpcija može brzo napredovati, a u drugim slučajevima može trajati i godinama. Endodontski tretman nakon dijagnoze prijeko je potreban u svim oblicima interne resorpcije. Terapiju interne resorpcije dijelimo na: 1. neurokiruršku, 2. rekalcifikacija s kalcijevim hidroksidom, 3. kirurška terapija. Izbor terapijskog pristupa bit će određen sklonostima samoga stomatologa te proširenošću i smještajem patološkog defekta.
Terapija interne resorpcije odnosi se na konačni ispun korijenskoga kanala i ispun resorptivnog defekta. Defekt interne resorpcije ispunjava se metodom postranične i okomite kondenzacije, te u kombinaciji s metodom tople okomite kondenzacije.
Pravilnim ispunom prekida se daljnji tijek procesa resorpcije pa se zahvat smatra uspješnim ako rentgenska kontrola jednu godinu nakon liječenja ne pokazuje napredovanje resorpcijskog procesa.

Ključne riječi

resorpcija tkiva; granulacijsko tkivo; dentinoklasti

Hrčak ID:

11464

URI

https://hrcak.srce.hr/11464

Datum izdavanja:

15.12.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 17.614 *