Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Razlike u igri djece u homogenim i heterogenim dobnim skupinama u dječjem vrtiću

Adrijana Visnjic Jevtic ; Postgraduate Doctoral Study of Pedagogy, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb
Eleonora Glavina ; Postgraduate Study of Clinical Psychology, Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 317 Kb

str. 69-79

preuzimanja: 1.281

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 317 Kb

str. 69-79

preuzimanja: 1.160

citiraj


Sažetak

Većinu onoga što znaju i umiju djeca su naučila igrajući se. Igru djece obilježava intrinzična motivacija. Aktivno sudjelovanje u igri djeci omogućuje razvoj različitih sposobnosti i vještina koje su nužne za život u zajednici. Kroz igru dijete uči ostvarivati zadovoljavajuće odnose s drugom djecom i tako postaje socijalno kompetentnije.
Istraživanja govore o razlikama u socijalnoj kompetenciji između djece iste dobi koja pohađaju homogene i djece koja pohađaju heterogene skupine. S obzirom na to da je učenje kroz igru jedan od načina usvajanja socijalnih vještina, zanimalo nas je da li se igra djece u navedenim skupinama razlikuje. Cilj istraživanja prikazanog u ovom radu bio je utvrditi postoje li te razlike i ako postoje na koja se područja igre odnose. Zbog toga je konstruiran upitnik na temelju kojeg su odgojitelji u jednim i drugim skupinama opažali i bilježili različite aspekte ponašanja za vrijeme igre djece u dobi od 5 do 7 godina, kako bi se utvrdio način na koji djeca organiziraju aktivnosti u igri i kako u njima sudjeluju. Područja koja su promatrali bila su: partnerstvo u igri, vrsta aktivnosti, karakteristike igre i komunikacija tijekom igre.
Rezultati istraživanja doprinos su utvrđivanju razlika u igri djece u homogenim i heterogenim skupinama u dječjim vrtićima, što nam daje bolji uvid u razlike u socijalnim vještinama.

Ključne riječi

heterogene skupine; homogene skupine; igra; socijalne kompetencije

Hrčak ID:

117858

URI

https://hrcak.srce.hr/117858

Datum izdavanja:

18.2.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.412 *