Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj raznih izvora ugljika na in vitro ukorjenjavanje višnje cv.Oblačinska

Ines Mihaljević ; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Krunoslav Dugalić ; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Vesna Tomaš ; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Marija Viljevac ; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Boris Puškar ; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Tihomir Čupić ; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Zorica Jurković ; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.880 Kb

str. 23-36

preuzimanja: 539

citiraj


Sažetak

Na Poljoprivrednom institutu Osijek istraživan je utjecaj različitih vrsta ugljikohidrata na in vitro ukorjenjivanje Oblačinske višnje. Razmnožene biljke su ukorijenjene na Murashige i Skoog podlozi (MS) s različitim vrstama i koncentracijama ugljikohidrata, s ciljem da se utvrdi njihov utjecaj na in vitro ukorjenjivanje. Četiri različita ugljikohidrata, saharoza, glukoza, fruktoza i sorbitol su uspoređivani u koncentracijama 0, 20, 30, 40 i 50 g L-1. Vrsta i koncentracija ugljikohidrata imale su znatan učinak na postotak ukorjenjivanja, broj korijenčića, dužinu korijenčića, svježu i suhu tvar korijena. Između testiranih ugljikohidrata najbolji rezultati ukorjenjivanja postignuti su sa saharozom, glede postotka ukorjenjivanja, broja korijenčića i dužine korijenčića.

Ključne riječi

izvor ugljika; in vitro ukorjenjivanje; mikropropagacija; višnja cv.Oblačinska

Hrčak ID:

119696

URI

https://hrcak.srce.hr/119696

Datum izdavanja:

31.3.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.614 *