Izvorni znanstveni članak
Utjecaj raznih izvora ugljika na in vitro ukorjenjavanje višnje cv.Oblačinska
Ines Mihaljević
; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Krunoslav Dugalić
; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Vesna Tomaš
; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Marija Viljevac
; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Boris Puškar
; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Tihomir Čupić
; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Zorica Jurković
; Agricultural institute Osijek, Department for fruit growing, Osijek, Croatia
Sažetak
Na Poljoprivrednom institutu Osijek istraživan je utjecaj različitih vrsta ugljikohidrata na in vitro ukorjenjivanje Oblačinske višnje. Razmnožene biljke su ukorijenjene na Murashige i Skoog podlozi (MS) s različitim vrstama i koncentracijama ugljikohidrata, s ciljem da se utvrdi njihov utjecaj na in vitro ukorjenjivanje. Četiri različita ugljikohidrata, saharoza, glukoza, fruktoza i sorbitol su uspoređivani u koncentracijama 0, 20, 30, 40 i 50 g L-1. Vrsta i koncentracija ugljikohidrata imale su znatan učinak na postotak ukorjenjivanja, broj korijenčića, dužinu korijenčića, svježu i suhu tvar korijena. Između testiranih ugljikohidrata najbolji rezultati ukorjenjivanja postignuti su sa saharozom, glede postotka ukorjenjivanja, broja korijenčića i dužine korijenčića.
Ključne riječi
izvor ugljika; in vitro ukorjenjivanje; mikropropagacija; višnja cv.Oblačinska
Hrčak ID:
119696
URI
Datum izdavanja:
31.3.2014.
Posjeta: 1.614 *