Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Usporedba debljine korteksa donjeg ruba mandibule kod različitih ortodontskih anomalija, ovisno o dobi i spolu ispitanika

Dubravka Knezović Zlatarić
Senka Meštrović
Draženka Kostelac


Puni tekst: hrvatski pdf 163 Kb

str. 116-125

preuzimanja: 393

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 163 Kb

str. 116-125

preuzimanja: 746

citiraj


Sažetak

Radiološko istraživanje kvalitete koštane strukture mandibule jako je važno u određivanju svih oblika stomatološke terapije, pa tako i ortodontske.
Svrha istraživanja bila je linearnim radiomorfometrijskim indeksima odrediti debljinu korteksa donjeg ruba mandibule i ustanoviti prije početka ortodontske terapije je li u korelaciji s pacijentovom dobi, spolom i vrstom anomalije.
Sudjelovalo je sedamdeset i sedam ispitanika - 30 dječaka (42,8%) i 47 djevojčica (57,2%).
Statistička analiza pokazala je da nema znatnih razlika između izmjerenih vrijednosti za mentalni i antegonialni indeks (p>0,05). Vrijednost gonialnog indeksa izmjerenog na desnoj strani bila je znatno veća negoli na lijevoj (p<0,05). Vrijednosti linearnih radiomorfometrijskih indeksa povećavaju se s dobi. Debljina korteksa donjeg ruba mandibule izmjerena na angulusu pokazala je najveće vrijednosti u skupini ispitanika s klasom III (p<0,01). Na temelju rezultata može se zaključiti da bi primjena linerarnih radiomorfometrijskih indeksa mogla biti klinički važna za evaluaciju rasta i razvoja mandibule i za praćenje rezultata ortodontske terapije.

Ključne riječi

debljina korteksa; mandibula; ortodontska anomalija

Hrčak ID:

11569

URI

https://hrcak.srce.hr/11569

Datum izdavanja:

1.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.941 *