Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kvantitativna i kvalitativna analiza kruzing turizma Republike Hrvatske

Daniela Gračan ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Opatija, Hrvatska
Zrinka Zadel ; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, Opatija, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 219 Kb

str. 51-60

preuzimanja: 2.809

citiraj


Sažetak

Ponuda kruzinga važan je dio ukupne ponude nautičkog turizma na Mediteranu i hrvatskom dijelu Jadrana. Osnovna podjela poslovanja može se izvršiti na ponudu plovila i na ponudu luka. Unutar te osnovne podjele razlikuju se i njegove daljnje podvrste podređene osnovnom razvrstavanju.
Hrvatska kruzing ponuda temelji se na specifičnoj hrvatskoj 'old timer' floti dobro opremljenih trabakula, kruzera. Ta flota je vrlo prepoznatljiva na europskom tržištu ponude i veoma je dobro prihvaćena od zahtjevnog tržišta potražnje. Ponuda luka za prihvat kruzera organizirana je kao organizacija velikih gradskih luka s posebno organiziranim prihvatom velikih kruzera. U Europi je organizirana u elitnu udrugu luka za prihvat kruzera, 'Cruise Europa', sa sjedištem u Rimu, koju čini 70-ak elitnih europskih luka [1]. U Hrvatskoj, kao članici te udruge postoji luka Dubrovnik koja je organizirana s dva subjekta za prihvat kruzera i to 'Lukom Dubrovnik' u Gružu i 'Starom gradskom lukom'.
U radu se prikazuje kvantitativna i kvalitativna analiza, te se daju smjernice i strategije budućeg razvoja kruzing turizma Republike Hrvatske.

Ključne riječi

kruzing turizam; kruzing ponuda; kruzing potražnja; destinacija

Hrčak ID:

120357

URI

https://hrcak.srce.hr/120357

Datum izdavanja:

28.4.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.350 *