Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2013.015
Fazna ravnoteža alkalijskih nitrata (NaNO3, KNO3, RbNO3, CsNO3) u sustavu glicerol + H2O pri različitim temperaturama
H.-Y. Zhang
; Key Laboratory of Macromolecular Science of Shaanxi Province, School of Chemistry and Materials Science, Shaanxi Normal University, Xi’an, Shaanxi, China; Department of Chemistry and Life Science, Hechi University, Yizhou, Guangxi, China
S.-N. Li
; Key Laboratory of Macromolecular Science of Shaanxi Province, School of Chemistry and Materials Science, Shaanxi Normal University, Xi’an, Shaanxi, China
Q.-G. Zhai
; Key Laboratory of Macromolecular Science of Shaanxi Province, School of Chemistry and Materials Science, Shaanxi Normal University, Xi’an, Shaanxi, China
Y.-M. Ou
; Department of Chemistry and Life Science, Hechi University, Yizhou, Guangxi, China
Y.-C. Jiang
; Key Laboratory of Macromolecular Science of Shaanxi Province, School of Chemistry and Materials Science, Shaanxi Normal University, Xi’an, Shaanxi, China
M.-C. Hu
; Key Laboratory of Macromolecular Science of Shaanxi Province, School of Chemistry and Materials Science, Shaanxi Normal University, Xi’an, Shaanxi, China
Sažetak
Uređajem vlastite izrade mjerena je topljivost alkalijskih nitrata (NaNO3/KNO3/RbNO3/CsNO3) u smjesi otapala glicerol [HOCH2CH(OH)CH2OH] + H2O u ovisnosti o masenom udjelu glicerola (0,0 – 1,0) pri 35 i 45 °C. Određene su gustoće i indeksi loma zasićenih otopina NaNO3/KNO3/ RbNO3/CsNO3 + smjesa otapala glicerol + H2O. Eksperimentalni rezultati su pokazali da se s povećanjem masenog udjela glicerola u svim sustavima smanjuju topljivost soli i gustoća otopine, dok se indeks loma postupno povećava. Topljivost, indeks loma i gustoća bili su postavljeni po četveroparametarskoj empirijskoj jednadžbi.
Ključne riječi
Alkalijski nitrat; topljivost; gustoća; indeks loma
Hrčak ID:
120637
URI
Datum izdavanja:
6.5.2014.
Posjeta: 3.726 *