Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2013.015

Fazna ravnoteža alkalijskih nitrata (NaNO3, KNO3, RbNO3, CsNO3) u sustavu glicerol + H2O pri različitim temperaturama

H.-Y. Zhang ; Key Laboratory of Macromolecular Science of Shaanxi Province, School of Chemistry and Materials Science, Shaanxi Normal University, Xi’an, Shaanxi, China; Department of Chemistry and Life Science, Hechi University, Yizhou, Guangxi, China
S.-N. Li ; Key Laboratory of Macromolecular Science of Shaanxi Province, School of Chemistry and Materials Science, Shaanxi Normal University, Xi’an, Shaanxi, China
Q.-G. Zhai ; Key Laboratory of Macromolecular Science of Shaanxi Province, School of Chemistry and Materials Science, Shaanxi Normal University, Xi’an, Shaanxi, China
Y.-M. Ou ; Department of Chemistry and Life Science, Hechi University, Yizhou, Guangxi, China
Y.-C. Jiang ; Key Laboratory of Macromolecular Science of Shaanxi Province, School of Chemistry and Materials Science, Shaanxi Normal University, Xi’an, Shaanxi, China
M.-C. Hu ; Key Laboratory of Macromolecular Science of Shaanxi Province, School of Chemistry and Materials Science, Shaanxi Normal University, Xi’an, Shaanxi, China


Puni tekst: engleski pdf 568 Kb

str. 155-162

preuzimanja: 2.555

citiraj


Sažetak

Uređajem vlastite izrade mjerena je topljivost alkalijskih nitrata (NaNO3/KNO3/RbNO3/CsNO3) u smjesi otapala glicerol [HOCH2CH(OH)CH2OH] + H2O u ovisnosti o masenom udjelu glicerola (0,0 – 1,0) pri 35 i 45 °C. Određene su gustoće i indeksi loma zasićenih otopina NaNO3/KNO3/ RbNO3/CsNO3 + smjesa otapala glicerol + H2O. Eksperimentalni rezultati su pokazali da se s povećanjem masenog udjela glicerola u svim sustavima smanjuju topljivost soli i gustoća otopine, dok se indeks loma postupno povećava. Topljivost, indeks loma i gustoća bili su postavljeni po četveroparametarskoj empirijskoj jednadžbi.

Ključne riječi

Alkalijski nitrat; topljivost; gustoća; indeks loma

Hrčak ID:

120637

URI

https://hrcak.srce.hr/120637

Datum izdavanja:

6.5.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.243 *