Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2013.023

Kinetika fermentacije etanola temeljena na procesima adsorpcije

Z. Liu ; College of Chemical Engineering & Pharmaceutics, Henan University of Science and Technology, Luoyang, Kina
X. Li ; College of Chemical Engineering & Pharmaceutics, Henan University of Science and Technology, Luoyang, Kina


Puni tekst: engleski pdf 703 Kb

str. 259-264

preuzimanja: 2.149

citiraj


Sažetak

Trenutačno se gotovo svi kinetički modeli fermentacije etanola temelje na Monodovoj jednadžbi. Takvi modeli se ubrajaju u iskustvene modele, pa nisu prikladni za optimizaciju i uvećanje stvarnih procesa. U ovom je radu razvijen novi kinetički model fermentacije etanola na temelju mehanizma adsorpcije, u kojem svi parametri imaju određeni fizikalni smisao. Šaržnom fermentacijom s različitim početnim koncentracijama glukoze i usporedbom s postojećim modelom utvrđeno je da model ima prednost u visokoj preciznosti i manje parametara te se jednostavno regulira jer se maksimalna specifična brzina rasta μmax i adsorpcijska ravnotežna konstanta glukoze KS smanjuju s povećanjem početne koncentracije glukoze, a povećava adsorpcijska ravnotežna konstanta etanola KP . Spomenuti model pruža novu točku gledišta za istraživanje kinetike fermentacije.

Ključne riječi

Fermentacija; biogorivo; kinetika; biokemijsko inženjerstvo

Hrčak ID:

123794

URI

https://hrcak.srce.hr/123794

Datum izdavanja:

1.7.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.822 *