Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera

Dejan Marenčić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, 48260 Križevci, Hrvatska
Ivan Pušić ; Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Bela Njarr ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Željka Cvrtila Fleck ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska
Suzana Milinković Tur ; Zavod za *ziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 139 Kb

str. 176-180

preuzimanja: 328

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 135 Kb

str. 151-155

preuzimanja: 302

citiraj


Sažetak

U radu je istraživan utjecaj dodatka selena u obrok i postupka smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera. Istraživanje je prove-
deno na pilićima (n=300) hibridima teške pasmine Cobb 500 koji su razdijeljeni s obzirom na oblik i količinu dodanog Se u hrani u tri
skupine. Dodatak Se u hrani nije imao značajan utjecaj na električnu provodljivost i boju pilećega mesa (P>0,05). Duboko smrzavanje
imalo je značajan utjecaj na električnu provodljivost (P<0,001) i svijetloću mesa, tj. na L* vrijednost (P<0,05), dok su samo zanemarive
razlike utvrđene za parametre boje a* i b* (P>0,05).

Ključne riječi

selen, tehnološka svojstva, brojleri

Hrčak ID:

124134

URI

https://hrcak.srce.hr/124134

Podaci na drugim jezicima: engleski španjolski talijanski njemački

Posjeta: 1.289 *