Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Standardizirani ultrazvučni pregled ramena - normalan nalaz i prikaz osnovnih patoloških promjena

Nadica Laktašić-Žerjavić orcid id orcid.org/0000-0003-1279-3928 ; Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Porin Perić ; Klinika za reumatske bolesti i rehabilitaciju, Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.589 Kb

str. 54-61

preuzimanja: 2.065

citiraj


Sažetak

Dijagnostički ultrazvuk (UZV) je neinvazivna, neionizirajuća i jeftina dijagnostička metoda oslikavanja. Korisna je u dijagnostici patoloških promjena mekih tkiva i zglobova, a rame je jedan od najčešće analiziranih zglobova. Dijagnostički UZV se smatra nadopunom kliničkom pregledu i ima veću osjetljivost i specifičnost u detekciji razdora rotatorne manšete od kliničkog pregleda. Za ultrazvučni pregled ramena koristi se linearna sonda visoke frekvencije (7,5-15 MHz) i visoke rezolucije. Ultrazvučni pregled ramena uključuje poprečni i uzdužni prikaz tetiva duge glave dvoglavog mišića nadlaktice, subskapularisa, supraspinatusa i infraspinatusa te prikaz subakromijalne-subdeltoidne (SA/SD) burze, humeroskapularnog i akromioklavikularnog (AC) zgloba. Najčešće se UZV-om prikazuje izljev oko tetive duge glave bicepsa i u SA/SD burzi, tendinoza ili razdor u području tetive supraspinatusa i degenerativne promjene u AC zglobu. U upalnim artropatijama u ramenu se prikazuje izljev i sinovijana hipertrofija humeroskapularnog zgloba. Za detekciju sinovijalne vaskularizacije koristi se power doppler (PD).
U ovom članku prikazana je standardizirana tehnika ultrazvučnog pregleda ramena kao i slike normalnog nalaza ramena i osnovnih patoloških promjena.

Ključne riječi

dijagnostički ultrazvuk; osteoartritis; sinovitis; tendinitis; rame

Hrčak ID:

124626

URI

https://hrcak.srce.hr/124626

Datum izdavanja:

14.10.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.998 *