Izvorni znanstveni članak
FIZIKALNO-KEMIJSKI PARAMETRI MEDA OD VRISKA (Satureja montana L.)
Ljiljana Primorac
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Ivana Flanjak
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Daniela Kenjerić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Dragan Bubalo
; Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Ivana Novak
; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Sažetak
Zadatak rada bio je odrediti fizikalno-kemijske parametre meda od vriska (Satureja montana L.) proizvedenog u jadranskom dijelu Republike Hrvatske. Uzorci meda prikupljeni su kroz nekoliko proizvodnih sezona, a uzorcima su određeni sljedeći fizikalno-kemijski parametri: udio vode, električna provodnost, pH vrijednost, slobodna kiselost, udio ugljikohidrata, aktivnost dijastaze i udio HMF-a. Rezultati električne provodnosti (0.155 - 0.456 mS/cm), slobodne kiselosti (16.1 - 35.8 mEq/kg) i aktivnosti dijastaze (16.3 - 45.8) kretali su se u velikom rasponu. Fruktoza/glukoza i glukoza/voda odnosi upućuju na umjerenu
brzinu kristalizacije meda od vriska.
Ključne riječi
med od vriska; Jadranska Hrvatska; fizikalno-kemijski parametri
Hrčak ID:
124887
URI
Datum izdavanja:
7.7.2014.
Posjeta: 2.027 *