Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

FIZIKALNO-KEMIJSKI PARAMETRI MEDA OD VRISKA (Satureja montana L.)

Ljiljana Primorac ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Ivana Flanjak ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Daniela Kenjerić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Dragan Bubalo ; Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Ivana Novak ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 687 Kb

str. 245-253

preuzimanja: 316

citiraj


Sažetak

Zadatak rada bio je odrediti fizikalno-kemijske parametre meda od vriska (Satureja montana L.) proizvedenog u jadranskom dijelu Republike Hrvatske. Uzorci meda prikupljeni su kroz nekoliko proizvodnih sezona, a uzorcima su određeni sljedeći fizikalno-kemijski parametri: udio vode, električna provodnost, pH vrijednost, slobodna kiselost, udio ugljikohidrata, aktivnost dijastaze i udio HMF-a. Rezultati električne provodnosti (0.155 - 0.456 mS/cm), slobodne kiselosti (16.1 - 35.8 mEq/kg) i aktivnosti dijastaze (16.3 - 45.8) kretali su se u velikom rasponu. Fruktoza/glukoza i glukoza/voda odnosi upućuju na umjerenu
brzinu kristalizacije meda od vriska.

Ključne riječi

med od vriska; Jadranska Hrvatska; fizikalno-kemijski parametri

Hrčak ID:

124887

URI

https://hrcak.srce.hr/124887

Datum izdavanja:

7.7.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.273 *