Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Oboljeli od rijetkih bolesti kao vulnerabilni ispitanici u kliničkim studijama

Branislava Medić
Zoran Todorović
Katarina Savić Vujović
Radan Stojanović
Milica Prostran ; Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 92 Kb

str. 715-724

preuzimanja: 795

citiraj


Sažetak

Farmakoterapija rijetkih bolesti suočena je s brojnim etičkim dilemama. Najveći broj oboljelih su djeca, oboljenja su progresivnog tijeka, a liječenje vrlo skupo. Cilj rada bio je ispitati u kojoj mjeri se poštuju principi suvremene bioetike, kada je u pitanju farmakoterapija rijetkih bolesti. Za primjer je uzeta Gaucherova bolest.
Pretraživali smo dostupne baze podataka (Cochrane database, MEDLINE i Google) za period od 1996. do 2011. Ključne riječi bile su: Gaucherova bolest, etika/etička pitanja i klinička ispitivanja, a posebno su analizirani učinkovitost, sigurnost i cijena lijekova za ovu bolest. Provedena je i pilot anketa o stavovima liječnika i kliničkih farmaceuta o farmakoterapiji rijetkih bolesti u Srbiji na odabranom uzorku ispitanika (N = 11, Klinika za internu medicinu i Centralna apoteka, KBC „Bežanijska Kosa“ u Beogradu). Na postavljena pitanja odgovoreno je u 97,2 % slučajeva.
Uočeni su brojni problemi vezani uz liječenje Gaucherove bolesti: npr. visoka cijena lijekova, nedostatak adekvatne procjene odnosa cijene i učinkovitosti terapije, nedovoljan broj ispitanika u kliničkim studijama i dr. Pilot anketa o rijetkim bolestima ukazuje na nedovoljnu informiranost stručne javnosti (21 %) i komplicirane procedure oko nabave lijekova (21 %). Većina ispitanika (64 %) ocijenila je da je nedovoljno upoznata s postojećom zakonskom regulativom o rijetkim bolestima.
Oboljeli od rijetkih bolesti mogu se smatrati vulnerabilnim ispitanicima. Potrebno je formirati registar oboljelih, poboljšati informiranost stručne i šire javnosti i prilagoditi zakonsku regulativu kada su u pitanju rijetke bolesti.

Ključne riječi

rijetke bolesti; lijekovi „siročići“; učinkovitost; sigurnost; anketa

Hrčak ID:

125047

URI

https://hrcak.srce.hr/125047

Datum izdavanja:

1.12.2013.

Posjeta: 1.543 *