Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Ekonomski trendovi u slovenskoj prehrambenoj industriji prije i nakon ulaska u EU

Aleš Kuhar ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale
Emil Erjavec ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale
Katarina Borovšak ; University of Ljubljana, Biotechnical faculty, Groblje 3, 1230 Domžale


Puni tekst: engleski pdf 569 Kb

str. 40-49

preuzimanja: 898

citiraj


Sažetak

Ulazak u Europsku Uniju bio je sigurno najopsežniji izazov u slovenskoj ekonomiji od njezinog osamostaljenja. Stoga se ovim radom želi dati prikaz ekonomskog razvoja nacionalne prehrambene industrije u razdoblju od ulaska u EU te u sljedećih pet godina članstva u EU. Na temelju ekonomskih pokazatelja ovim se radom pokušava odgovoriti na neka od pitanja, koja se odnose na proces restrukturiranja slovenske prehrambene industrije u posljednjem desetljeću. Rezultati potvrđuju da je ekonomski preustroj, koji je kočio slovensku prehrambenu industriju posljednje desetljeće, zapravo aktiviran nakon ulaska u EU. To je dovelo do ograničavanja povoljnih ekonomskih uvjeta na vrlo zaštićenom domaćem tržištu, čime su radikalno uništeni poslovni rezultati, a samo one tvrtke koje se budu proaktivno restruktuirale, održat će se na tržištu EU.

Ključne riječi

industrijsko restrukturiranje; pristup EU; prehrambena industrija; Slovenija

Hrčak ID:

125553

URI

https://hrcak.srce.hr/125553

Datum izdavanja:

7.7.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.121 *