Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

KOMUNIKATIVNA METODA UTJECAJA „VJEŽBANJA JOGE SMIJEHA“ NA PONAŠANJE STARIJIH OSOBA

Simona Krebs ; Međunarodni institut za smijeh, Maribor, Slovenija
Špela Stanegler Herodež ; UKC Maribor, Slovenija
Majda Pajnkihar ; Fakultet medicinskih znanosti, Maribor, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 728 Kb

str. 135-144

preuzimanja: 735

citiraj


Sažetak

Gledanje zabavnih sadržaja je jedna od najučinkovitijih metoda promicanja smijeha, što pak utječe na vrijednosti krvnog tlaka i blagostanje. Svrha istraživanja bila je utvrditi kakav učinak na krvni tlak i blagostanje ima joga smijeha, koja ne ovisi o razumijevanju humora.
Metodologija: U ovom istraživanju smo koristili tehniku promicanje smijeh, zvanu joga smijeha koja ne ovisi o razumijevanju humora. To uključuje respiratorno-smiješne zabavne vježbe koje vrlo brzo potiču smijeh. U studiji je sudjelovalo pedeset dva nasumično odabrana volontera čija je prosječna dob 52,5 godine. Volonteri su, na temelju upitnika o zdravlju, podijeljeni na one koji uzimaju lijekove i one koji to ne čine. Njihova dobrobit, prije i nakon vježbanja, procijenjena je pomoću nestandardiziranog upitnika sa devet faza i skalom od 1 do 10. Istraživanje je provedeno 2012. u Yoga klubu smijeha u Mariboru, jednom tjedno u šezdeset minuta (deset tjedana).
Rezultati: Rezultati su pokazali da joga smijeha ima statistički značajan utjecaj na razinu krvnog tlaka kod volontera koji nisu uzimali nikakve lijekove (N = 41; sistolički: 7,73% (p <0,0001), dijastolički: 5,83% (p <0.0001). Kod volontera koji su uzimali lijekove (N = 11), primjetili smo pad pad vrijednosti, bez statistički značajnih razlika (sistolički: 2,70% (p = 0,86), dijastolički: 1,41% (p = 0, 25)). Statistički značajne razlike (p <0,05) zabilježene su u prosječnoj promjeni entuzijazma, optimizma, povezivosti, razini energije, raspoloženju, opuštanju mišića, svjesnosti disanja, sposobnost da se smije bez razloga. Najveća promjena je izmjerena u smislu stresa nakon vježbanja joge smijehom (60%).
Zaključak: Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da joga smijeha može biti učinkovita adjunktivna metoda za prevenciju povišenog krvnog tlaka kod onih koji nisu uzimali nikakve lijekove. Za one koji su ih uzimali, biti će potrebno napraviti daljnja istraživanja na većem broju ljudi te istražiti utjecaj lijekova. Kod svih dobrovoljaca bilježimo pozitivne i statistički značajne promjene (p <0,05) u blagostanju. Najviše se isticalo smanjenje stresa (60.32%).

Ključne riječi

joga smijeha; krvni tlak; opća dobrobit; starija populacija; društvene mreže

Hrčak ID:

125806

URI

https://hrcak.srce.hr/125806

Datum izdavanja:

8.8.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.717 *