Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0306
Odnos sustava držanja, indeksa potreba životinja i osobina kravljeg mlijeka
Slavča Hristov
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Animal Science, Nemanjina 6, 11080 Zemun, Belgrade, Serbia
Zvonko Zlatanović
; High Agriculture Food College, Ćirila i Metodija 1, 18400 Prokuplje, Serbia
Branislav Stanković
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Animal Science, Nemanjina 6, 11080 Zemun, Belgrade, Serbia
Marija Dokmanović
; University of Belgrade, Faculty of Veterinary Medicine, Bul. oslobođenja 18, 11000 Belgrade, Serbia
Dušica Ostojić-Andrić
; Institute for Animal Husbandry, Autoput 16, 11080 Zemun, Belgrade, Serbia
Cvijan Mekić
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Institute of Animal Science, Nemanjina 6, 11080 Zemun, Belgrade, Serbia
Sažetak
Istraživanje je provedeno na pet farmi muznih krava simentalske pasmine različitog kapaciteta (far¬me A 47, B 12, C 10, D 14 i E 24 krave; starost krava se kretala od 4 do 5 godina, tjelesne mase od oko 600 kg) s ciljem da se utvrdi odnos sustava držanja, indeksa potreba životinja i osobina mlijeka. Na farmama A i C s otvorenim stajama korišten je slobodan sustav držanja, dok su na ostalim farmama krave držane vezano u zatvorenim stajama. Na dvije farme postojali su ispusti, stalno dostupni kravama na farmi A, a tijekom dana dostupni na farmi D. Dnevna sljedovanja za mliječne krave bila su ista na svih pet farmi i zadovoljavala su potrebe za dnevnu proizvodnju 20 kg mlijeka sa 4 % mliječne masti i 3,5 % mliječnog proteina. Istraživanjima su utvrđene ANI vrijednosti na farmama: A - 35,5, B - 9,5, C - 24,5, D - 26,5 i E - 10,5. Utvrđeno je da je razina dobrobiti na farmama B i E nedovoljna, na farmama C i D vrlo dobra, a na farmi A odlična. Utjecaj sustava držanja na dobrobit krava bio je vrlo značajan (p<0,001), a na količinu pomuzenog mlijeka, količinu mlijeka u standardnoj laktaciji, sadržaj mliječne masti (kg), sadržaj 4 % korigirane mliječne masti i sadržaj proteina (kg) značajan (p<0,01). Utjecaj sustava držanja na sadržaj mliječne masti (%), suhe tvari (%), proteina (%) i laktoze (%) nije bio značajan. Razlike između ANI ocjena, dnevnih količina mlijeka i količina pomuzenog mlijeka u standardnoj laktaciji bile su vrlo značajne (p<0,001), kao i razlike između ANI i količina mliječne masti (kg), proteina (kg) i količine mlijeka korigiranog na 4 % mliječne masti.
Ključne riječi
mliječne krave; osobine mlijeka; sustav držanja; dobrobit
Hrčak ID:
126255
URI
Datum izdavanja:
1.9.2014.
Posjeta: 2.710 *