Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

MJERE PREVENCIJE I SPREČAVANJA ŠTETNIH POSLJEDICA STRESA

Damir Lučanin ; Zdravstveno veleučilište, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 128 Kb

str. 223-234

preuzimanja: 4.235

citiraj


Sažetak

Stres na radnom mjestu uzrokuje niz problema i poremećaja u radnom procesu, te zdravstvenom stanju, psihološkom i socijalnom funkcioniranju radnika. Stoga je opravdano tražiti načine učinkovitog rješavanja posljedica koje uzrokuje. U ovom preglednom radu nastoji se prikazati stres na radu i upozoriti na neke njegove dimenzije, te uputiti na dio mogućih postupaka za njegovu prevenciju i sprečavanje štetnih ishoda. Također se ukazuje na potrebu primjerenijeg odnosa prema problemu stresa u radnoj okolini i promoviranje dobrobiti ranog otkrivanja uzročnika stresa, a time i učinkovitijeg preventivnog djelovanja.
Organizacijske intervencije u cilju prevencije stresa pokazuju oscilacije u koristi pojedinih mjera, na primjer dobri rezultati su dobiveni kod primjene nekih organizacijskih mjera u kojima dominiraju tjelesne aktivnosti zaposlenika na radu. No, ovako uočljivi pozitivni rezultati ne dobivaju se u svim organizacijama i za sve vrste poslova. Istovremeno neke informacije ukazuju na korist sekundarnih i tercijarnih mjera prevencije. Dosadašnje spoznaje jasno ukazuju na smanjenje rizika od stresa na poslu u radnoj okolini s učinkovitim upravljanjem koje respektira moguće probleme vezane sa stresom, pronalazeći odgovarajuća organizacijska rješenja i uključujući zaposlenike u traženje rješenja.
Složenost problema stresa ukazuje na jasnu potrebu uključivanja ovih sadržaja u perspektivu ukupnih mjera zaštite na radu s usmjerenjem na prevenciju, jer mnogi uzroci stresa na radnom mjestu rezultat su organizacijskih pogreški koje smo u mogućnosti prepoznati, predvidjeti i spriječiti. Poslodavci i zaposlenici dijele odgovornost za prepoznavanje ranog otkrivanja uzroka i znakova stresa, a jednako tako i za razvoj učinkovitih mehanizama prevencije i suočavanja.

Ključne riječi

stres; stresor; prevencija stresa; stres na poslu; zdravstveni rizici

Hrčak ID:

127765

URI

https://hrcak.srce.hr/127765

Datum izdavanja:

3.10.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.043 *