Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

METODE PREKIDANJA DORMANTNOSTI SJEMENA BIJELE LOBODE (CHENOPODIUM ALBUM L.)

Marijana Lemić ; Karlovac, Hrvatska
Maja Šćepanović ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Klara Barić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Svečnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Željko Jukić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.339 Kb

str. 45-60

preuzimanja: 968

citiraj


Sažetak

Polimorfno sjeme bijele lobode (Chenopodium album L.) karakterizira različiti stupanj dormantnosti, što utječe na dinamiku klijanja i nicanja ove korovne vrste. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih mehaničkih, fizikalnih i kemijskih metoda na prekid dormantnosti sjemena lobode. Sjeme je sakupljeno početkom listopada 2012. godine na pokušalištu Agronomskog fakulteta, Zagreb u Šašinovečkom Lugu. Uz netretiranu kontrolu, u istraživanju je ukupno bilo 13 tretmana kojima se djelovalo na sjeme u cilju prekidanja dormantnosti. Prosječna klijavost netretiranog sjemena iznosila je 21%. Većina primijenjenih tretmana, osim stratifikacije i potapanja sjemena u vruću vodu zagrijanu na 700C, utjecala je na povećanje klijavosti sjemena lobode. Tretmani koji su uzrokovali značajno veću prosječnu ukupnu klijavost u odnosu na ostale u istraživanju bili su: stratifikacija sjemena 7 dana na 4°C uz dodatak 0,2%-tne otopine KNO3 (68,3%), potapanje sjemena u 77%-tnu H2SO4 u trajanju od 5 minuta (62,7%), te potapanje sjemena u 2%-tnu otopinu tiouree na 24 h (58,3%).

Ključne riječi

bijela loboda (Chenopodium album); dormantnost; metode prekidanja dormantnosti; klijavost

Hrčak ID:

129143

URI

https://hrcak.srce.hr/129143

Datum izdavanja:

17.10.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.246 *