Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0403

PCR provjera identifikacija fenotipskog sistema s mikropločama za BMK iz tradicionalnih sireva od sirovog mlijeka sa Zapadnog Balkana

Diana Paveljšek ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia
Aljoša Trmčić ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia
Biljana Hacin ; National Veterinary Institute, Veterinary Faculty, University of Ljubljana, Pri Hrastu 18, SI-5000 Nova Gorica, Slovenia
Irena Rogelj ; Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 250 Kb

str. 245-253

preuzimanja: 1.615

citiraj


Sažetak

Fermentacija i specifično zrenje sira najvećim je dijelom uvjetovano prirodnom mikrobnom zajednicom prisutnom u mlijeku, a koja se selekcionira uz pomoć sirarskog okoliša i tehnologije. Stoga su tradicionalni sirevi unikatni proizvodi sa specifičnom mikrobnom bioraznolikošću. Postoje različite mogućnosti identifikacije mikrobne populacije, međutim svi pristupi imaju svoje prednosti i nedostatke. U ovom istraživanju testirana je prikladnost i učinkovitost fenotipskog identifikacijskog sustava Biolog (Biolog, Inc.) s GEN III mikropločama. Usporedno je izvođena lančana reakcija polimeraze s rodom i vrstom specifičnih početnica. U ovom je istraživanju izolirano i analizirano ukupno 165 izolata porijeklom od devet vrsta tradicionalnih sireva. Sirevi su bili proizvedeni od sirovog ovčjeg mlijeka u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Fenotipski identifikacijski sustav Biolog identificirao je 90 izolata. 55 identifikacija bilo je potvrđeno metodom lančane reakcije polimeraze na razini roda, a 28 na razini vrsta. Rezultati su pokazali da je pouzdanost komercijalnog fenotipskog identifikacijskog sistema neadekvatna kada se analiziraju izolati mliječno kiselinskih bakterija prirodnih i spontanih fermentacija. Taj identifikacijski sistem potrebno je dodatno potvrditi genotipskim identifikacijskim metodama.

Ključne riječi

mikrobna populacija; tradicionalni sir; fenotipska identifikacija; fenotipski sistem sa mikropločama; za vrstu specifične PCR

Hrčak ID:

129930

URI

https://hrcak.srce.hr/129930

Datum izdavanja:

27.11.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.246 *