Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2014.0404

Odabir sojeva bakterija mliječne kiseline sa sposobnošću proizvodnje egzopolisaharida izoliranih iz tradicionalnog jogurta regije Inner-Mongolija

Zhang Chun-lei ; Inner Mongolia University, College of Life Science, Daxue Road 235, Hohhot, 010021, China
Li Jia-qi ; Inner Mongolia University, College of Life Science, Daxue Road 235, Hohhot, 010021, China
Guo Hai-tao ; Inner Mongolia University, College of Life Science, Daxue Road 235, Hohhot, 010021, China
Wang Jie ; Inner Mongolia University, College of Life Science, Daxue Road 235, Hohhot, 010021, China
Xu Ri-hua ; Inner Mongolia University, College of Life Science, Daxue Road 235, Hohhot, 010021, China


Puni tekst: engleski pdf 306 Kb

str. 254-260

preuzimanja: 2.748

citiraj


Sažetak

U ovom radu ispitivana je sposobnost proizvodnje egzoplisaharida (EPS) u bakterija mliječne kiseline (BMK) izoliranih iz tradicionalnog jogurta regije Inner-Mongolija. Pri tom je nakon taloženja i dijalize etanola korištena metoda fenol-sumporne kiseline. Ukupni polisaharidi izolirani su iz MRS hranjivog bujona u kojemu su uz dodatak saharoze uzgajani odabrani sojevi BMK. Usporedba prinosa egzopolisaharida pokazala je da je među analiziranim sojevima BMK, soj označen brojem 37 imao najvišu sposobnost proizvodnje EPS i to u koncentraciji od 536.904 mg/L. Na temelju analize asimilacije različitih ugljikohidrata te sekvenciranja regije 16S rRNA i gena pheS soj je identificiran kao Leuconostoc citreum. Time je otkriven novi soj (Ln. citreum 37) sa sposobnošću proizvodnje EPS. Također je utvrđeno kako veličina kolonija nije u linearnoj korelaciji s prinosom EPS te se stoga ne može koristiti za nadzor sojeva sa sposobnošću proizvodnje EPS.

Ključne riječi

bakterije mliječne kiseline; egzopolisaharidi; Leuconostoc spp; identifikacija; jogurt

Hrčak ID:

129931

URI

https://hrcak.srce.hr/129931

Datum izdavanja:

27.11.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.134 *