Izvorni znanstveni članak
Promjene udjela šećera, kiselina i glicerola u moštu od kasno branog i s plijesni Botrytis cinerea zaraženog grožđa Graševine
Pavica Tupajić
Sažetak
Istraživan je sastav mošta kultivara Graševina bijela vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, Kutjevačko vinogorje u berbama 1997., 1998. i 1999. godine. Pokus je proveden s moštovima od grožđa različitog stupnja zrelosti i zaraženosti Botrytisom u 4 varijante: redovna berba, kasna berba, izborna berba bobica i izborna berba prosušenih bobica. Analizirana je gustoća mošta, pH vrijednost, ukupna kiselost, te sadržaj glukoze, fruktoze, limunske, vinske, jabučne, glukonske kiseline i glicerola. U usporedbi s moštovima redovne berbe svi su predikatni moštovi imali viši sadržaj glukoze i fruktoze, viši pH i veći udjel glicerola. Koncentracija vinske kiseline bila je niža u većini predikatnih moštova. Izraženo povećanje ukupne kiselosti nađeno je samo u moštovima izborne berbe suhih bobica. Povećanje koncentracija jabučne, glukonske, limunske kiseline i glicerola posebno je bilo naglašeno u moštovima izborne berbe bobica i izborne berbe prosušenih bobica. Ustanovljene su razlike u koncentracijama glukonske i limunske kiseline kao i omjeru koncentracija glukoza/fruktoza i glicerol/glukonska kiselina u moštovima različitih godina berbe.
Ključne riječi
kasna berba; Botrytis cinerea; sastav mošta; organske kiseline; glicerol
Hrčak ID:
12503
URI
Datum izdavanja:
10.12.2001.
Posjeta: 1.955 *