Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Razlike u procjeni mesnatosti svinja pri različitim načinima određivanja

Zoran Luković
Marija Uremović
Vedran Hrabak
Zvonimir Uremović
Ljubica Ambrušec


Puni tekst: hrvatski pdf 248 Kb

str. 213-217

preuzimanja: 417

citiraj


Sažetak

Selekcija na povećanje mesnatosti svinja može biti opravdana ako se svinje plaćaju prema mesnatosti. Metodama procjene mesnatosti svinjskih polovica na liniji klanja teško je mjerenjima na jednoj ili dvije točke dobiti visoku točnost procjene mesnatosti. Težiti dobivanju što je moguće veće preciznosti procjene mesnatosti ekonomski je opravdano. U cilju provjere točnosti određivanja mesnatosti polovica procijenjena je mesnatost mjerenjem debljine slanine i dubine mišića na jednom ili na dva mjesta uz istovremeno određivanje mesnatosti metodom disekcije. Mesnatost polovica procijenjena pomoću ultrazvučnog uređaja mjerenjem na jednom mjestu i metodom disekcije u 19 tovljenika tjelesne mase 111,39 kg iznosila je 49,20 i 52,45%. U 28 tovljenika tjelesne mase 100,88 ustanovljen je postotak mesa u polovicama metodom "dvije točke" i disekcijom od 52,16 i 57,49 %. Razlike u postotku mesa su signifikantne ( P<0,01). Zbog nedovoljne preciznosti pri određivanju mesnatosti pomoću ultrazvučne metode i metode "dvije točke" u odnosu na disekciju svinje su svrstane u niže trgovačke klase nego što bi trebalo.

Ključne riječi

disekcija; mesnatost polovica; određivanje mesnatosti; svinja

Hrčak ID:

12531

URI

https://hrcak.srce.hr/12531

Datum izdavanja:

19.12.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.333 *