Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Geostatističke analize pedoloških podataka I. Mjerenje prostornog varijabiliteta svojstava tla semivariogramima

Boško Miloš


Puni tekst: hrvatski pdf 435 Kb

str. 219-228

preuzimanja: 392

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada je prikaz primjene osnovne geostatističke metode - semivariogram analize u opisivanju i mjerenju prostorne varijabilnosti svojstava tla. Primjena ovih analiza, u procjeni prostornih struktura svojstava tla, prikazana je na podacima pedoloških istraživanja Petrova polja (1904 ha), smještenog u dalmatinskoj Zagori.
U geostatističke analize su uključene vrijednosti CaCO3 i humusa iz 136 pedoloških profila koji su segmentirani na četiri jednake dubine (0-30; 30-60; 60-90 i 90-120 cm). Za svaku varijablu računato je osam semivariograma: neovisni o smjeru za svaku dubinu i ovisni o smjeru za prvu dubinu (E-W, N-S, NE-SW, NW-SE).
Istraživanja su pokazala da su analizirana svojstva tla prostorno zavisne slučajne varijable. Površinski horizonti/slojevi imaju anizotropičnu strukturu i bolju prostornu koreliranost, tj. kontinuiranije prostorno ponašanje (veći raspon i manji postotak neobjašnjivog variranja), nego svojstva tla iz dubljih horizonata/slojeva. Glavne prostorne strukturne značajke svojstava tla u svezi su sa matičnom podlogom, orografijom i hidrografijom.
Korištene geostatističke metode, temeljene na prostornim lokacijama uzorkovanja, mogu doprinijeti rješavanju problema kvantificiranja prostorne varijabilnosti svojstava tla.

Ključne riječi

tlo; geostatistika; semivariogrami; prostorna struktura

Hrčak ID:

12533

URI

https://hrcak.srce.hr/12533

Datum izdavanja:

19.12.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.205 *